Loktu,Loekte — Frosta, Nord-Trøndelag

loktu-frostatingloktu, kart

 

Lokalt kalles stedet Loktu på Frosta. Men på kart har det fått navnet Logtun. Det er blitt fortolket av den nå avdøde Historieprofessor ved Universitet i Trondheim, Jørn Sandnes, som Lagtun. Altså utifra hvor Frostating lå. Dette er en norrøn-germansk fortolkning av ordet. Stedet ligger nær en bukt. På sørsamisk heter bukt/vik:  Loekte og uttales nærmest som Loktu. Kanskje er Loktu en samisk stedsbeskrivelse.

Locally the place is called Loktu at Frosta peninsula in the Trondheimsfjord.  On maps they have renamed it Logtun. The now long passed away Professor in History at the University of Trondheim translated the name to Lagtun, the yard of the Law – based on the norse history of the Frostating Law and the norse language.  Loktu is laying close to a prominent bay on the peninsula. In the SouthSami language loekte means bay. It is pronounced almost identicalto the name of the place Loktu. Maybe it is a sami place-describing word.

This entry was posted in Bilder and tagged . Bookmark the permalink.