Trondheim folkebibliotek, funn fra utgraving av bibliotekstomten

beinnåler drikkebolle hornkam

 

Dette ligger i en monter utstilt på Trondheim Folkebibliotek, som noen av funnene fra utgravingen av bibliotekstomta på 1970 og-80 tallet. Det er hornkammer, hårpynt i horn og guksie, drikkekopp laget av ett stykke tre – som er vanlig i arktiske områder fra Skandinavia til Sibir. Flettverksdekor er ansett som typisk samisk. Håndtverk i beinmaterialer er en del av samisk håntverkstradisjon , duetie. De lærte mye om Trondheims middelalderhistorie gjennom disse utgravingene, men så de den samiske linken? Hvem var Trondheims håndtverkere i Middelalderen?

In a glass case at The Public Library in the centre of Trondheim, there are some of the objects excavated from the archeological site in the ground exhibited: Some combs made from horn or bone, decorated hair pins made from horn or bone – in wicker-ornamentations –  and a guksi, a drinking bowl carved from a single piece of wood – which are common in the Arctic areas of Scandinavia to Siberia. During the 1970s and 80s they excavated the ground, to build the library and learned a lot about the towns medival history. But did they see this link?: Wicker-ornamentations are commonly known to be a sami speciality. Crafts in bone and horn is a traditional sami handicraft, duetie. And the guksi, the carved drinking bowl also comes from sami culture. Who were the craftsmen of Trondheim in the Medival ages?

This entry was posted in Bilder. Bookmark the permalink.